Bedre pris for virksomheden via salgsmodning
Med en salgsmodning gør du din virksomhed mere attraktiv for virksomhedskøbere, og du kan opnå en bedre pris for virksomheden.
Salgsmodningen betyder også, at du som virksomhedssælger er meget velforberedt og derved vinder kostbar tid, når salgsprocessen igangsættes.
Endelig giver salgsmodningen en øget sikkerhed for familien i en ejer ledet virksomhed. Skulle ejerlederen blive ramt af sygdom, kan slagsprocessen hurtigt igangsættes, og den salgsmodne virksomhed står stadig attraktiv for en køber.
Styrk din virksomhed
Salgsmodningen finder ofte en række forhold i virksomheden, der kan styrkes via blandt andet SWOT analysen. Og en ABC analyse viser hvilke produkter og kunder, der er mest rentable og hvilke der er mindst rentable. En finasiel optimering kan også indgå i salgsmodningen.
Få mailet “værdierne i min virksomhed”
Virksomhedsanalyse og tidsplan
Udføre en virksomhedsanalyse der finder styrker, svagheder, trusler og muligheder. Den finder ofte også din virksomheds skjulte værdier. Samlet går det også ud på, at skabe endnu bedre økonomiske forhold – bedre overskud. Finder og fjerner forhold, som senere kan vanskeliggøre et salg. Lave en tidsplan for et kommende virksomhedssalg. Altså gør din virksomheden mere attraktiv – overfor flere køberemner. Hertil skaber overblik over mulige købere til din virksomhed.
Bedre pris for virksomheden via salgsmodning
Sikrer dig en bedre pris for virksomheden og herunder at du undgår unødig beskatning ved virksomhedssalget. Det gør man blandt andet ved den rette selskabsstruktur set i forhold situationen i din virksomhed. Ser også på om virksomhedens balance kan slankes ved f.eks. at udtage bygninger og overskydende kapital. Og så skal regnskaberne meget gerne være retvisende. Målet er at være velforberedt når virksomhedssalget igangsættes og sparer dig som virksomhedssælger megen tid og omkostninger. Ofte minimerer det også behovet for garantier og sikkerhedsstillelse.
Interne forhold
Mange virksomhedssælgere vil også gerne sikre medarbejderne så godt som muligt ved salg af virksomheden. Hertil en meget stor fordel, hvis der er uddelegeret ansvar til medarbejderne omkring kunder, produkter, procedurer og arbejdsgange.
Sikre at en virksomhedskøber får tilført den rette viden om din virksomhed, herunder meget gerne en beskrivelse af knowhow, arbejdsgange, procedurer og lignende.
Kunder og leverandører.
Arbejde med at forbedre kunderelationerne, det vil også have stor værdi en virksomhedskøber. Også leverandørerne er vigtige, så af stor betydning at der er rigtig gode relationer til leverandørerne.
Så er du godt på vej til at styrke din virksomhed!
Tjekliste til salgsmodning af virksomhed
Procesoptimering: Identificer ineffektive processer og skær de unødvendige væk. Ofte gælder Paretos 80/20 regel. 20 % af produkter og processer giver ofte 80% af bidraget mv. Foretag også en ABC analyse af produkter og kunder mv.
Fokuser på at gøre arbejdsgange mere effektive, så virksomheden fungerer endnu mere gnidningsløst.
Regnskabsanalyse: Gennemgå virksomhedens regnskaber grundigt. Overvej nøgletal som:
Afkastningsgrad: Hvor godt udnyttes virksomhedens investeringer?
Overskudsgrad: Hvad er overskuddet i forhold til omsætningen?
Aktivernes omsætningshastighed: Hvor hurtigt omsættes aktiverne?
Egenkapitalens forrentning: Hvordan forrentes ejernes investering?
Erhvervsjura: Sørg for, at alle kontrakter og aftaler er ajourførte og godkendt at juridisk ekspert. Vurder eventuelle retssager, tvister eller forpligtelser, der kan påvirke virksomhedens værdi mv.
Finansiel optimering.
Herunder en gennemgang af Lagre, Debitorer, Leverandører, Driftsmidler og Bygninger. Her nogle få eksempler!
Lagre: Kan lagrene reduceres, Kan dårligt sælgende varer udfases mv.,
Debitorer: Hurtigere fakturering, kortere betalings frister mv.
Leverandører: Længere betalingsbetingelser, forbedre aftale med leverandører, Kan hurtigere leveringstider reducere vort eget lager mv.
Driftsmidler/maskiner: Bruge underleverandører til opgaver med lille belægning og lav avance, Salg af overskydende kapacitet mv.
Bygninger: Har I fremlejeretten til lejede bygninger, og hvor hurtigt kan lejemålet opsiges? Ved ejede bygninger: Kan evt. lån med fordel omlægges. Kan lokaler udnyttes bedre / evt. overskydedne plads udlejes, Kan sale og leaseback modellen bruges. Lette en købers kapitalbehov.
Finansiering: Overvej, hvordan køberen kan finansiere købet. Er der behov for ekstern finansiering eller egenkapital? Vurder virksomhedens gældsniveau og rentebetalinger.
Dette er eksempler på områder og punkter der bør tjekkes ved en salgsmodning af en virksomhed. Der er kun nævnt eksempler på indsatsområder. Husk, at det er en god idé at søge professionel rådgivning fra blandt andet en virksomhedsmægler når du vil gøre din virksomhed salgsklar. Held og lykke med processen!